داوطلبان باید شرایط و ضوابط مربوط به سهمیه مناطق در کنکور سراسری را به دقت مطالعه کرده و با آگاهی از سهمیه خود، در آزمون شرکت کنند.در کنکور سراسری، داوطلبان از امکانات آموزشی مختلفی برخوردار هستند و این موضوع باعث ایجاد نابرابریها در شرایط شرکت در آزمون میشود. به همین دلیل، سازمان سنجش برای حفظ عدالت آموزشی در سراسر کشور، سهمیههای مختلفی را برای داوطلبان استانی، شهری و روستایی بر اساس دسترسی آنها به امکانات رفاهی مختلف تعیین کرده است.
منطقه یک شامل داوطلبانی است که از امکانات، رفاه، و خدمات آموزشی خوبی برخوردارند و رقابت بیشتری در میان آنها وجود دارد. همچنین، در سهمیه مناطق دو و سه، داوطلبان به امکانات کمتری دسترسی دارند. این تقسیم بندی به دلیل تمایل به ایجاد تراز بین شرایط داوطلبان از لحاظ محیط زیستی و اجتماعی اعمال میشود.
گروه آموزشی رهاورد آماده است تا بصورت رایگان اطلاعات لازم در خصوص قبولی و مشاوره در کنکور و شرکت در آزمون را در اختیار داوطلبان گذاشته و آن ها را از طریق مشاوره تحصیلی تلفنی راهنمایی نمایند.
نحوه تقسیم بندی داوطلبان در سهمیه مناطق در کنکور ۱۴۰۳
تقسیم بندی سهمیه مناطق در کنکور سراسری به این صورت است که بخشهای مرکزی مانند تهران، اصفهان، مشهد و… به عنوان منطقه یک شناخته میشوند، در حالی که شهرها و شهرستانها به عنوان منطقه دو و مناطق محروم و شهرهای کوچک به عنوان منطقه سه در نظر گرفته میشوند. این تقسیم بندی به وضوح نشان میدهد که امکانات آموزشی برای داوطلبان در نقاط مختلف کشور متفاوت است.
در کنکور ۱۴۰۳، داوطلبان بر اساس محل تحصیل آخرین سه سال خود در یکی از مناطق ۱، ۲ و ۳ مشمول یکی از سهمیههای مذکور میشوند. اما در برخی موارد، ممکن است داوطلب نتواند سهمیه خود را تشخیص دهد؛ برای رفع این ابهامات، به بررسی حالات خاص زیر میپردازیم:
- اگر دانشآموز در مناطق مختلفی تحصیل کرده باشد، سهمیه او بر اساس منطقه مرفه تر تعیین خواهد شد.
- فارغالتحصیلان دوره کاردانی بر اساس محل اخذ مدرک تحصیلی در سه سال آخر دوره دبیرستان یا هنرستان به یکی از سهمیههای مناطق مشمول میشوند.
- داوطلبانی که حداقل دو سال آخر تحصیل خود را در خارج از کشور گذراندهاند، به عنوان منطقه سه در نظر گرفته میشوند.
- همه داوطلبان معلول (نابینا، ناشنوا، نیمهبینا، نیمهشنوا و معلولین جسمی حرکتی) به عنوان منطقه سه شناخته میشوند.
معرفی انواع سهمیه های کنکور سراسری ۱۴۰۳
ظرفيت سهميه مناطق در کنکور 1403
در سال تحصیلی ۱۴۰۳، هر کد رشته محل در دفترچه انتخاب رشته کنکور سراسری ظرفیت مشخصی دارد که این ظرفیت بین سهمیههای مختلف توزیع میشود. به این ترتیب، برای هر کد رشته محل، ظرفیت مخصوصی برای سهمیههای مختلف در نظر گرفته میشود و داوطلبان واجد شرایط در آن پذیرش میشوند. پس از کسر سهمیه ایثارگران ۲۵ درصدی و ایثارگران ۵ درصدی، ظرفیت هر کد رشته محل در دورههای مختلف به شرح زیر توزیع میشود:
رشتههای کشوری: ظرفیت هر کد رشته محل به نسبت تعداد شرکتکنندگان هر یک از سهمیههای مناطق ۱، ۲، ۳ و سهمیه خانواده شهدا در کنکور سراسری سال ۱۴۰۳ تعیین میشود.
رشتههای بومی: حدود ۲۰ درصد ظرفیت به داوطلبان آزاد بر اساس سهمیه منطقه یک و دو و سه و خانواده شهدا تقسیم میشود و مابقی (۸۰ درصد) به نسبت تعداد شرکتکنندگان سهمیه ایثارگران هر یک از سهمیههای مناطق ۱، ۲، ۳ و خانواده شهدا در بوم مربوطه و به تعداد کل شرکتکنندگان آن بوم در هر گروه آزمایشی اختصاص مییابد. در رشتههای پرطرفدار، این نسبت به ۶۰ به ۴۰ تغییر میکند، به این معنا که ۶۰ درصد ظرفیت به داوطلبان بومی و ۴۰ درصد آن به داوطلبان غیر بومی تعلق میگیرد.
نحوه تقسیم ظرفیت هر کد رشته در دانشگاهها در دورههای روزانه، به نسبت مجاز شدگان هر منطقه در دوره روزانه بین سهمیه مناطق ۱، ۲، ۳ تقسیم میشود.
فرم انتخاب رشته کنکور1403 (دانلود دفترچه +توضیحات )
تاثیر سهمیه مناطق در کنکور سراسری ۱۴۰۳
سهمیه مناطق ۱، ۲، ۳ باعث میشود که داوطلبان به جای رقابت با کل تعداد شرکتکنندگان کنکور سراسری در سال تحصیلی ۱۴۰۳، در همان سهمیه مورد مقایسه قرار بگیرند. به عبارت دیگر،
- داوطلب سهمیه منطقه ۱ با سایر داوطلبان منطقه یک مقایسه میشود، نه با کل داوطلبان.
- داوطلب سهمیه منطقه ۲ با سایر داوطلبان منطقه دو مقایسه میشود، نه با کل داوطلبان.
- داوطلب سهمیه منطقه ۳ با سایر داوطلبان منطقه سه مقایسه میشود، نه با کل داوطلبان.
به طور مثال، فرض کنید ظرفیت پذیرش یک کد رشته محل را ۱۰۰ نفر در نظر بگیریم. از این ۱۰۰ نفر، ۳۰ درصد ظرفیت را ابتدا به داوطلبان سهمیه ایثارگران اختصاص میدهند (۲۵ درصد برای داوطلبان سهمیه ۲۵ درصد و ۵ درصد برای ایثارگران زیر ۲۵ درصد و همسر و فرزند رزمندگان). سپس از ظرفیت باقیمانده، ۲۵ درصد به داوطلبان منطقه ۱، ۳۵ درصد به داوطلبان منطقه ۲ و ۴۰ درصد به داوطلبان منطقه ۳ اختصاص پیدا میکند. این امر باعث میشود که داوطلبان هر منطقه با هم در یک رقابت منصفانه شرکت کنند و با دیگران در همان سهمیه مقایسه شوند، نه با کل داوطلبان.
نحوه اعمال سهمیه مناطق در آزمون سراسری
برای اعمال سهمیه مناطق در آزمون سراسری، کلیه داوطلبان کنکور سراسری مشمول سهمیه مناطق هستند. این سهمیه بر اساس بخش محل اخذ مدرک تحصیلی در سه سال آخر دوره تحصیلی تعیین میشود. داوطلبان برای اعمال سهمیه مناطق در کنکور سراسری باید ردیف ۲۶ فرم تقاضانامه ثبتنام خود را علامتگذاری کنند. این علامتگذاری بر اساس کد بخش محل اخذ مدرک تحصیلی انجام میشود و داوطلب در یکی از مناطق ۱، ۲ یا ۳ قرار میگیرد. لازم به ذکر است که اشتباه در درج کد موجب لغو قبولی داوطلب میشود، بنابراین باید در درج کد مربوطه دقت کافی را داشته باشید.
بر اساس دفترچه ثبتنام کنکور، محدودیتی برای استفاده از سهمیه مناطق در آزمون سراسری تعیین نشده است، بنابراین تمامی داوطلبان کنکور سراسری میتوانند از این سهمیه استفاده کنند و در رقابتها شرکت نمایند.
به یاد داشته باشید که مشاوران رهاورد آماده است تا به تمامی سوالات شما درباره راهنمای انتخاب رشته ۱۴۰۳ پاسخ دهند. شما میتوانید با مشاوران حرفهای رهاورد در تماس باشید.02167538
9 اشتباه رایج در انتخاب رشته کنکور سراسری
سخن پایانی
سهمیه مناطق در کنکور سراسری به منظور تعادل دسترسی به آموزش عالی در سراسر کشور ایجاد شده است. این سیستم، بر اساس معیارهایی از قبیل شرایط اجتماعی و فرهنگی، تلاش میکند تا فرصتهای برابری برای دسترسی به آموزش عالی برای همه دانشآموزان در ایران فراهم کند. از این رو، داوطلبانی که از مناطق با شرایط اجتماعی و اقتصادی ضعیفتر آمده و یا از مناطق دورافتادهتر شهری و روستایی هستند، از این سهمیه برخوردارند تا فرصتی برابر با دیگر داوطلبان برای ورود به دانشگاهها داشته باشند.
سوالات متداول
سهمیه مناطق در کنکور سراسری چگونه تعیین میشود؟
سهمیه مناطق بر اساس محل اخذ مدرک تحصیلی در سه سال آخر دوره تحصیلی تعیین میشود. داوطلبان برای اعمال سهمیه مناطق در کنکور سراسری باید ردیف ۲۶ فرم تقاضانامه ثبتنام خود را علامتگذاری کنند.
آیا اشتباه در درج کد بخش محل اخذ مدرک تحصیلی منجر به لغو قبولی داوطلب میشود؟
اشتباه در درج کد مربوط به بخش محل اخذ مدرک تحصیلی میتواند منجر به لغو قبولی داوطلب شود، بنابراین دقت در درج کد این بخش بسیار حیاتی است.
آیا برای استفاده از سهمیه مناطق در آزمون سراسری محدودیتی وجود دارد؟
براساس دفترچه ثبتنام کنکور، هیچ محدودیتی برای استفاده از سهمیه مناطق در آزمون سراسری تعیین نشده است، بنابراین تمامی داوطلبان میتوانند از این سهمیه استفاده کنند و در رقابتهای آزمون شرکت کنند.